Hoe is het nu met ons?

Hoe is het nu met ons?

Ik zit me vanmorgen opeens te bedenken dat het echt al een hele tijd geleden is dat ik een update geschreven heb over hoe het met ons gaat.

Hoe is het met het gezin dat 3 jaar geleden met 4 kinderen emigreerde naar een land waar ze slechts 3 keer op vakantie waren geweest.

Nou ik kan jullie vertellen dat het daar heel goed mee gaat.

Het meest nieuwsgierig is iedereen altijd naar de kinderen. 4 kinderen die uit hun vertrouwde omgeving worden weggehaald door een droom die de ouders hebben is best heftig natuurlijk. En idd dat waren ook ongeveer de moeilijkste keuzes die we moesten maken.

Maar als we nu terugkijken en zien hoe geweldig onze kinderen het doen dan kunnen we wel zeggen dat het de moeite waard is geweest.

Wij hebben onze kinderen vanaf dag 1 bij onze droom betrokken. Samen zijn we gaan dromen en fantaseren over een nieuw en anders leven in een ander land. Een land waar het leven beter past bij onze visie van het leven. Meer eenvoud minder stress (zeker ook voor kinderen) en heel veel mogelijkheden.

Wij houden van het Zweedse onderwijs (in een later blog zal ik wel schrijven waarom). Onze kinderen genieten op school en vinden daar heerlijk hun eigen weg. Ze hebben vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen en ze spreken ondertussen allemaal al heel goed Zweeds.

Jilda gaat pas vanaf dit jaar echt naar school. Tenminste ze zit nu in de voorschool daar ga je heen als je 6 bent. En dat is vooral lekker spelen. En Jilda gaat nu ook echt al goed Zweeds spreken. Het mooie van Jilda is is dat ze heel vrij en open is. En daardoor gewoon met iedereen durft te praten. Ook al is het soms nederlands met een Zweedse tongval haha.

Zweden is een paradijs voor kinderen. Alle sporten worden gesubsidieerd en daardoor zijn die erg betaalbaar waardoor eigenlijk alle sporten en buitenschoolse activiteiten goed betaalbaar zijn en dat de kinderen ook meerde dingen kunnen doen zonder dat je het heel veel geld kost. En dat is erg fijn met 4 kinderen.

Het is mooi om je kinderen te zien groeien en bloeien. Ik denk dat dat het mooiste is van het ouderschap. Je ziet ze zichzelf ontwikkelen en vormen en als ouder zijnde probeer je dat zo goed mogelijk te begeleiden. Het mooie is dat je ziet dat ook al komen alle kinderen uit hetzelfde gezin ze zich helemaal op hun eigen unieke manier ontwikkelen.

Alon is vaak bij een vriendje spelen. En gaat vandaar mee naar innebandy (een soort (ijs)hockey maar dan in de zaal. Zijn vriend woont een km of 25 bij ons vandaan dus het afspreken met elkaar is ook een beetje plannen haha. En in het weekend gaat hij vaak bij iemand lanan. Dan gaat zijn computer en tv mee en dan blijft hij slapen. De afgelopen tijd heeft hij veel gespaard en nu heeft hij eindelijk zijn eigen quad kunnen kopen dus dat word scheuren door de bossen.

Edina blijft bijna elke dag na schol wel bij een vriendinnetje spelen en dan meestal net zo lang totdat ze gaat sporten. Zo doet ze op maandag mee met de kickbokstraining op Dinsdag heeft ze ijshockey op woensdag heeft ze turnen en op vrijdag wil ze mee trainen met het jongensteam van ijshockey en op zaterdag of zondag hebben ze ook wel eens training. In de zomermaanden doet ze nog een beetje aan mountainbiken en ze speelt ook nog cello en doet aan paardrijden.

Heba is onze duizzendpoot en die vind heel veel dingen leuk. Zo speelt ze viool en zit ze op orkest en tegenwoordig speelt ze ook piano. Ze doet aan ijshockey (ze is keepster) kickboksen, turnen en mountainbiken en paardijden. Na school gaat ze vaak naar walhalla (naschoolse opvang) en speelt daar met haar vriendinnetjes.

En Jilda is dit jaar voor het eerst naar school. Ook Jilda speelt ijshockey en doet soms mee met de kickbokstrainingen ze heeft een mountainbike en sommige stukjes door de bossen doet ze al super goed. Ze zit ook op turnen en paardrijden en ze speelt viool.

Wij wonen 18 km bij Hallefors vandaan en dat is de plek waar alle sporten enz zich afspelen. Dus wij zijn elke wel in Hallefors te vinden en dat vergt wel enige planning en organisatie haha. Maar we hebben dat er graag voor over. Het voordeel van Zweden en dat al die sporten muzieklessen enz worden gestimuleerd vanuit de overheid is dat wij voor onze 4 kinderen voor alle sporten per jaar ongeveer net zoveel kwijt zijn als we in Nederland kwijt waren voor 2 kinderen op 1 sport.

Op deze manier krijgen onze kinderen veel dingen mee en kunnen ze zich heerlijk ontwikkelen in de breedte. En zo klinkt het allemaal wel heel erg druk natuuurlijk maar school geeft bijvoorbeeld bijna tot geen huiswerk/stress waardoor er genoef energie overblijft om al deze dingen te doen en zelfs nu vervelen ze zichzelf nog wel eens haha. En dat mag want vervelen is ook heel erg goerd voor je.

Ik kan nog wel een poosje doorschrijven maar dan word de tekst wel heel erg lang. Ik zou zeggen tot de volgende keer,

Liefdevolle groetjes,

Sjaak, Mayke, Alon, Edina, Heba en Jilda