2 GEBROKEN BENEN

Nu hoeven jullie niet meteen jezelf kapot te schrikken ik heb namelijk niet echt 2 gebroken benen.

Ik heb wel een keer 1 gebroken been gehad maar dat is een heel ander verhaal. 😉

Ik wil jullie graag iets vertellen over het hebben van 2 gebroken benen.

1 been breken is al erg vervelend. En ik kan het weten. Ik was toen ik een jaartje of 22 jonger was zo verstandig om met slokje alcohol op op een scooter te rijden en knalde daardoor met een gangetje of 90 tegen een stilstaande auto aan. Met als gevolg wakker worden in het ziekenhuis met 1 pin in je dijbeen en geen flauw idee wat er was gebeurd.

Nu moest ik revalideren van die breuk en die klap die ik maakte en ik moest weer opnieuw leren lopen. Volgens de dokter kon ik het kickboksen wel vergeten. (Gelukkig ben ik een beetje eigenwijs en kickboks ik nu nog steeds ????)

Maar ik dwaal een beetje af.

Vaak zitten mensen zo in de knoop met hun verslaving/burnout/depressie enz dat het in hun hoofd net lijkt of ze 2 benen hebben gebroken.

Het nadeel is alleen dat de omgeving niet kan zien wat er in je hoofd afspeelt. Wat het soms dan ook moeilijk maakt om het een en ander van je herstel uit te leggen.

Vandaar dat ik ze vaak vertel leg het uit door het verhaal van de 2 gebroken benen.

Met als ervaring mijn ene gebroken been waarvan de revalidatie al bijzonder pittig en pijnlijk was.

Iedereen om je heen zal het met je eens zijn dat herstellen van 2 gebroken benen een langdurig proces is. En dat zo’n proces ook veel pijn doet.

Als je benen namelijk in het gips zitten dan verliezen je spieren de kracht. Op het moment dat je die spieren dan weer moet gebruiken heb je vaak therapie nodig. Het weer op spanning krijgen van je spieren doet vaak pijn. Vooral als ze ook nog eens door inactief gebruik opgerekt moeten worden.

De pijn van het oprekken van mijn achillespees vergeet ik nooit meer. En ondanks dat ik wist dat mijn therapeut het beste met me voor had. Kon ik hem af en toe wel vermoo….

Een herstel kost vaak pijn en moeite en vooral heel veel tijd. Af en toe voelde ik me super goed en werd razend enthousiast. Maar als je weer opnieuw moet leren lopen dan struikel je ook wel eens.

Eerst was het leren lopen met 2 krukken. Daarna met 1 kruk en toen zonder krukken en dat was echt super spannend.

En als je net weer leert lopen moet je natuurlijk niet meteen beginnen met rennen sprinten en bijv marathon lopen. Ook al wil je dat natuurlijk heel erg graag.

Als je net weer leert lopen dan doe je dat rustig aan. Stapje voor stapje kom je verder. En na verloop van tijd kun je weer gewoon lopen.

En uiteraard ben je een paar keer gestruikeld. Je kunt namelijk niet leren lopen zonder af en toe te struikelen. (Zo kun je dus iets teveel hooi op je vork hebben genomen. Of je je valt weer eens terug in gebruik)

Vooral voor je omgeving zijn die struikel momentjes lastig en moeilijk te parkeren. Maar op deze manier leer je nu eenmaal lopen. En dat vallen doet nu eenmaal pijn.

Maar met veel geduld en veel trainen kun je later weer gewoon lopen en waarschijnlijk zelfs weer rennen en vliegen. Of net zoals mij nog gewoon heerlijk genieten van Kickboksen.

Misschien lees je dit en kun je dit voorbeeldje gebruiken om aan andere uit te leggen hoe het is om te herstellen.

Groetjes,

Sjaak