2e plek Edina Nttc open CrossFit

2e plek voor Edina 🎉🎉🎉🎉

Een verslag over doorzettingsvermogen, discipline, karakter ongelooflijk ver boven jezelf uitstijgen.

Een lang verhaal maar de moeite waard om te lezen.

Wat een weekend hebben wij beleefd met Edina. Ze had eindelijk een CrossFit wedstrijd. Er zijn hier in Zweden niet heel veel wedstrijden voor tieners en in zo’n uitgestrekt land ook zeker niet altijd in de buurt.

Maar gelukkig hadden we er 1tje op maar 2.45 uur rijden gevonden. Een wedstrijd in Norrköping we vertrokken er al naartoe op vrijdagochtend want het inchecken op de wedstrijd dag was al om 7.00 uur in de ochtend. Via Airbnb hadden we een goedkoop klein huisje gevonden en op vrijdag hebben we lekker in Norrköping rond gewandeld. En dat is best wel een mooie stad dus de moeite waard om eens te bekijken.
Jilda vond het helemaal geweldig want ze heeft nu ook voor het eerst in haar leven een tram gezien ☺️

Maar dan nu het verslag. Toen we Edina opgaven en er de oefeningen werden doorgegeven kwamen we er al achter dat het een competitie van redelijk hoog niveau zou wezen. Ze moesten namelijk dubbel unders kunnen (dat is 2x in 1 sprong over je springtouw springen) Chest to bar pullups en handstand lopen. Dat zijn wel een beetje skills voor de gevorderde crossfitter.

Nu is het zo dat wij niet bij een officiële CrossFitbox trainen. We zitten bij een kleine sportschool met ongeveer 30 leden en er zijn ook niet echt lessen. We volgen zelf een online programma met elkaar dus moeten op die manier ook een hoop zelf uitvogelen.

En dat doen we dan ook met veel plezier. Edina heeft wel een eigen gewichthef trainen die jaar 2x per week gratis traint om dat hij vind dat ze zoveel talent heeft.

Maarja dubbel unders kon ze 4 weken geleden nog niet en haar eerste chest to the bar pull up lukt afgelopen week pas. Buiten dat de met ons trainde heeft ze uren alleen doorgebracht bij de sporthal in ons dorp. Zeker 2x per week ging ze daar nog even naartoe met haar springtouw en ging ze daar oefenen voor de chest to bar. Als je dat doet als meisje van 14 dan heb je in ieder geval al een goede mindset.

Onze wekker ging op zaterdag om 5.45 even ontbijten en het huisje opruimen en hup naar de sportschool. De spanning begon al te stellen en de zenuwen werden meer en meer.
Edina had zichzelf ingeschat om op ongeveer 1 van de laatste plaatsen te eindigen. Ze kende via Instagram en van een trainingskamp in Falun al wat meisjes maar die vond ze allemaal sterker dan dat zij was.
En ze was 1 van de lichtste en dat is met gewichten verplaatsen vaak wat nadeliger. Zeker in de categorie van de jeugd kan de één van 14 er net even wat anders uitzien dan de ander van 14. En onze kids zijn nu eenmaal vande wat kleiner uitvoeringen 🥰

Event 1

3 rondes van 3 minuten met 1 minuut rust.
14 cal row
25 du
Max box step ups met 2×2 kilo verfemmer.

Van deze had ze niet verwacht een goede score te halen. Want dubbel unders kon ze nog maar net en op de row vind ze zichzelf niet snel genoeg.
En kids ze kwam iets later van de row en met de du was ze gelukkig niet de enige die er moeite mee had.
Wat ze wel heel goed kon was als een malle die box step ups doen. En wat bleek na het eerste event had ze een 2e plaats. En dat is knap want in de 3e ronde deed haar row het niet meer en kon ze niet zien hoeveel cal ze geroeid had en dat haalt je wel even uit je ritme maar dat pakte ze goed op.

Even een leuk extra verhaaltje. Tijdens het opwarmen voor de DU kreeg ze steken in haar buik en die gingen niet weg. En ze werden steeds wat erger. Daar moest ik als coach (Mayke en ik hebben haar gecosched dit weekend) toch wat op verzinnen. Dus pakte ik mijn telefoon en deed ik net of ik op google even de oplossing zocht. Ik zie tegen haar dat de haar buik meer moet aanspannen en dat dan de pijn verdwijnt.
En dat werkte. Het grappige is is dat dat iets is wat ik zelf verzonnen heb want het had meer met de zenuwen te maken dan met echte pijn. En zo kreeg ze dat goed onder controle. 💪
Later heb ik het haar verteld en moest de lachen en ze begreep meteen dat je lichaam en je hoofd je soms wat anders willen vertellen dan wat er aan de hand is.

En dan door naar event 2
Die bestond uit 2 delen. Een 2a en een 2b
2a was een barbell complex.
Je moest met een zo zwaar mogelijk gewicht 2 front squats en 1 en daarna een shoulder to overhead anyhow.
Daar had je 5 minuten de tijd voor dan 1 minuut rust en dan moest je met je hoogste gewicht 2 minuten lang back squats maken.

Bij 2a haalde ze een nieuwe pr in de jerk ze was er niet zo goed in zei ze. Maar ze deed de complex met 47.5 kilo dat is net iets meer haar eigen lichaams gewicht.
Dus een uitstekend resultaat.

We hadden afgesproken om het niet tot de laatste seconde te proberen. Zodat ze haar benen iets meer rust kon geven voor de 2 minuten back squats.

Want daar is ze behoorlijk sterk in. Tijdens deze workout bestond er even wat onduidelijkheid want de wedstrijdleider begon al de laatste 10 seconden af te tellen na 1 minuut. Gelukkig hadden we dat in de gaten en bleef Edina gefocust doorgaan waar anderen even aan het twijfelen waren. Maar ook dat kan gebeuren en moet je je focus op je eigen workout houden. En dat deed ze super knap.

Wat nog mooier was was dat ze na event 2 the girl to beat was. Ze was namelijk gestegen naar plek nummer 1in het klassement. Ze kon het echt zelf niet geloven maar het stond toch echt op het score bord.
Het grappige is dan natuurlijk dat ze ineens merkt dat iedereen waar zij tegenop keek ineens tegen haar opkeek.

Maar we waren er nog niet event 3 moest ook nog gebeuren. Dit was een lange en een moeilijke.

Deze bestond uit de volgende oefening.
10 toes to bar
15 power snatch+ hang snatch 10 kg
10 Burpees over tape
15 toes to bar
10 power clean+ hang clean 20 kg
10 Burpees over tape
20 toes to bar
5 thruster+ pushpress 30 kg
10 Burpees over tape
Time cap 13 minuten.

Na al 2 events op vol gas gedraaid te hebben nu dus deze. En wat langer event die technisch wat lastiger word omdat je gewoon erg moe word. En als je moe word dan word je technisch uiteraard wat minder scherp en dan telt je rep niet

Als je lichaam moe is dan begint het gevecht met jezelf. Daarom is deze en andere fysieke sport zo goed voor je.

Maar ook hier steeg de weer boven zichzelf uit. Halverwege de toes to the bar kreeg ze wat last van haar handen en wat blaren maar ze beet knap door.
Wat er voor zorgde dat ze deze 3 workouts op de 2e plek eindigde.

De eerste 4 gingen door naar de finale en die had ze dus gehaald. Het duurde even voordat ze dat besefte maar ze was uiteraard erg happy.

Nu nog een spannend moment want wat zou de finale wezen? Deze maakte ze 1 uurtje van tevoren bekend dus dat is wel spannend.

En toen werd de finale bekend gemaakt.
Het werden
2-4-6-8 X 2.5 m handstand walk
4-8-12-16 chest to bars
16-12-8-4 x5 m sandbag hug walk 30 kilo.

1tje die wel in het straatje past van Edina. Want handstand lopen kan ze als de beste. Ze had wel wat last van haar handen voor de chest to bars maar daar beet ze zich uitstekend doorheen.

Bij de finale stond iedereen weer op 0. Dus als je wint de heb je de eerste plek te pakken. Er waren 2 andere meiden die de handstand walk nog niet goed onder controle hadden dus de strijd ging ineens tussen Edina en een ander meisje. Het mooie van CrossFit is dan wel weer dat ze elkaar in de opwarm ruimte tips geven om beter te leren handstand lopen. Dat is ook iets wat de sport zo mooi maakt.

Na een pittige strijd eindigde Edina in de finale als 2e dus dat was een resultaat waar ze van tevoren alleen maar van had kunnen dromen.

Ook al zegt iedereen tegen je dat je veel talent hebt en sterk bent wil het stemmetje in je hoofd je het niet altijd bevestigen. Maar vandaag kan ze er zelf ook niet meer omheen.

Al die uren trainen en al die keren dat je in je jullie naar de sporthal ging om weer die du en die chest to bars te oefenen. Al die keren dat je geen zin had om te trainen (dat was niet zo heel vaak maar je hebt gewoon niet altijd zin) al die keren met trainen dat je het zat bent of het niet lukt. Al die keren zorgde voor het resultaat van gisteren.

Ze zeggen wel eens hard work pays off en zo is het.

Al was je laatste geworden dan waren we ook trots voor al het werk wat je erin stopt en er voor doet en er voor laat. Dat je 2e word is een kers op de Rocha al zo mooie taart

Je bent een geweldige inspiratie voor je papa en je mama maar ik denk ook voor vele anderen 🥰🥰

Om 18.30 reden we weer terug naar huis en hebben we lekker nagekletst en genieten. Jilda was ook mee en die zag zo’n wedstrijd ook wel zitten. Ze is al begonnen met gewichtheffen dus wie weet over een paar jaar.

Voor nu lekker genieten en jullie kunnen meegenieten met de foto’s.