5 jaar in Zweden

5 jaar in Zweden.

Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat we aankwamen in Zweden. We stonden aan het begin van ons bijzondere nieuwe leven.

We gingen iets doen wat nog niet echt bestond. Vele mensen zullen hun vraagtekens erbij gehad hebben of misschien wel verwacht hebben dat we binnen een aantal maanden weer terug zouden zijn.

Het was het begin van onze droom een droom in ons hart gelegd door God. De boodschap van de droom was: Ga een plek creëren waar liefde voor mens en natuur centraal staat.

Een uniek concept was geboren. Huize ROOTS.
De naam is bedacht door Mayke. En betekent het volgende:

Door goed geworteld in het leven te staan de stormen van het leven te kunnen weerstaan. De wortels zijn is je indetiteit En die vraag is niet alleen wie je bent. Maar ook wat je wilt zijn en dat je goed voor jezelf wilt zorgen. Niet omdat dat moet maar omdat je het waard bent.

En Huize staat voor ons huis. We nemen onze gasten letterlijk op in ons huis. En het meest bijzondere in ons gezin. Gewoon bij ons aan tafel of lekker languit in de bank
Een huis wat tijdens je verblijf bij ons ook gewoon jouw huis is.

Vooral dat laatste is wat ons uniek maakt want waar vind je nu een plek waar je letterlijk wordt opgenomen in een gezin. Het was ook het laatste wat de meeste mensen erg spannend vinden denk ik
Want ja wie gaat er nu wildvreemde mensen in huis nemen en dan zitten er ook nog wel eens verslaafde tussen. Ik denk dat een hoop mensen dat best eng vonden. Voor ons voelde het gewoon van zo moeten we het doen.

Wij proberen altijd naar de mens te kijken achter de mens. Want hoe iemand doet wil niet zeggen dat hij of zij zo is. Door alles wat ze meemaken en/of wat ze overkomen is veranderd een mens.

We geven onze gasten graag liefde en ruimte en tijd om zichzelf hier te ontmoeten. En dat doen we door ze zonder enig vooroordeel op te vangen en een liefdevolle plek te geven. Waar ze op hun eigen tempo aan de slag kunnen.

We werken erg kleinschalig dus weg van de groepsdynamiek en we bieden vooral 1 op 1 coaching aan. En wat belangrijk is is dat we niet alleen zeggen wat handig voor onze gasten zou zijn om te doen. Maar dat we het ze voornamelijk ook voor leven.

Veel van onze gasten zijn namelijk even kwijt (of hebben de kennis nooit gehad) hoe ze goed voor zichzelf moeten zorgen.

Maar even terug naar ons gezin. Want iedereen is natuurlijk super benieuwd hoe het met ons is.
Want het is met nogal wat om met 4 kinderen te emigreren.

Onze emigratie was laten we zeggen oprecht een sprong in het diepe. Ergens eind 2013 werd deze bijzondere droom dus in ons hart gelegd. Maarja wat betekent  dat precies en hoe ga je dat precies in elkaar zetten.

We kwamen via via op het idee om op vakantie te gaan naar Zweden. Eerlijk gezegd had ik daar zelf nog nooit aan gedacht. We waren met ons gezin met de auto nog niet verder gekomen dan Lommel zeg maar.

Maarja het werd dus Zweden. We waren druk met de voorbereidingen bezig om te kijken waar we in Zweden op vakantie wilden. We zaten in een roerige tijd. Alles leek voor mijn idee een beetje in te storten voor mezelf en door alle drukte hadden we ook weinig tijd voor ons gezin. Een werkweek van rond de 80 uur was op dat moment redelijk normaal.

Oké Zweden dus. Ik moet proberen niet elke keer af te dwalen. Al is dat lastig want het is een proces geweest waarin zoveel mooie dingen gebeurd zijn. Dat ik wel honderd pagina’s kan schrijven denk ik..

Al zoekend naar een mooie camping kwamen we uit bij camping Hatteboda een camping die niets heeft en daardoor juist alles heeft. Een camping helemaal back to basic. Er waren geen douches tenminste er lag een zak die kon je in de zon leggen en dan had je warm water. En als je je eten wilde koken kon je een kampvuurtje maken. Er waren een aantal vlotten voor de kinderen en voor de rest was er alleen maar schitterende natuur.

We hadden besloten deze vakantie er voor elkaar te zijn. En wat was deze vakantie een eye opener. Ik vond er denk ik voor het eerst echt rust in mijn leven. En bovenal we hadden als gezin een geweldige tijd. Even echt de aandacht voor elkaar. Dat is iets wat we in ons dagelijkse leven vaak snel vergeten.

Maar al voordat we op vakantie gingen en bezig waren met onze vakantie in Zweden kwam er al een stemmetje in ons op van hoe zou het zijn om in Zweden te wonen.

We lazen over het onderwijs en over de lifestyle van de Zweedse mensen. En dat voelde eigenlijk veel meer als het leven dat bij ons zou passen. Een heerlijk eenvoudig leven waarin niet zoveel hoeft maar waarin wel heel veel kan.

En zo kwam Zweden in ons hart. Nu ik dit allemaal zo aan het opschrijven ben op deze ochtend blijf ik maar schrijven. Want er gebeurde natuurlijk zoveel bijzondere dingen want een emigratie is iets waar stiekem veel mensen van dromen maar weinig durven de stap echt te maken.

Maar om even kort af te sluiten.  😁😁

Met ons als gezin gaat het goed. De kinderen hebben allemaal lekker vriendjes en vriendinnetjes en ik moet vaak genoeg taxi spelen om ze naar hun vrienden en vriendinnen te brengen.

Ze vermaken zich uitstekend op school en ze doen het echt allemaal stuk voor stuk super goed. Wij zijn als ouders dan natuurlijk ook super trots op ze. Want het is natuurlijk niet niks om zomaar in een vreemd land neergezet te worden zonder ook maar enig woord van die taal te kunnen verstaan.

We hebben een kleine kickboksclub opgezet en die is aan het groeien en ook de aanvragen van gasten die willen komen gaat lekker verder. Als gezin hebben we heerlijk de tijd  voor elkaar. En we beleven af en toe schitterende avonturen.

Onze kids voelen zich heerlijk op hun gemak met al die gasten over de vloer en het is vaak ook super gezellig. En ze worden ook nog eens erg vaak verwend door onze gasten.

Al met al kunnen we wel zeggen dat onze emigratie geslaagd is.

We hebben nu vakantie en aankomende vrijdag gaan we op avontuur met ons gezin.
We willen richting Jokkmokk dat is een plaatsje dat zich een km of 10 in de noordpool cirkel bevindt eens kijken of daar nog wat avonturen op ons liggen te wachten.

Nu is dit stuk toch weer van hot naar her gegaan haha. Maarja zo gaat dat in mijn hoofd 🤣🤣

Ik zal de aankomende tijd eens proberen om wat meer te schrijven hoe alles is gegaan. Want je tips echt wel een bijzonder verhaal.

We hebben een bijzonder leven al voelt het voor ons als ons gewone leven.

Mocht je het tot hier gered hebben laat dan even een berichtje achter haha.Dan weet ik meteen of het nut heeft om zo’n lang verhaal te typen 🤣🤣.

En we willen eigenlijk iedereen bedanken die ons de afgelopen jaren gesteund heeft en met ons heeft meegeleefd. We hebben de afgelopen 5 jaar veel mooie en lieve mensen mogen ontmoeten. Er zijn mooie vriendschappen ontstaan. En 1 ding is in ieder geval duidelijk geworden. En dat is dat God voor ons zorgt. (Ps ook voor jouw ♥️🙏)

Geniet van deze mooie dag. En wie weet tot in Zweden