DANKBAARHEID

WAT EEN JAAR.

 

Het is een paar dagen voor kerst. Zo rond deze tijd is het tijd om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. Eigenlijk doet iedereen dat wel. Even terug kijken op de afgelopen periode.

E

En als wij zo terug kijken en ik zou het jaar in 1 woord samen moeten vatten voor ons dan zou dat toch het woord DANKBAARHEID zijn.

 

Dat klinkt voor de meeste mensen misschien een beetje gek in de oren. Maar als ik zie hoe wij het afgelopen jaar zijn doorgekomen dan kunnen wij voor onszelf niets anders zeggen dan dat we dankbaar zijn.

 

Wij wonen nu een 4,5 jaar in Zweden maar als je ziet hoeveel mensen er met ons mee leven en met ons meedenken vanuit Nederland dan kun je niets anders dan dankbaar zijn.

 

We zijn Huize ROOTS nu al een aantal jaar aan het opbouwen. En elk jaar merken we dat we wat bekender worden en dat veel mensen ook daadwerkelijk wat aan onze manier van werken heeft.

 

En begin van 2020 stroomde de agenda dan ook goed vol. Om alle aanvragen een plekje te kunnen geven moesten we af en toe goed puzzelen. Al met al zag het eruit dat dit ons aller drukste jaar zou worden.

 

In de planning moesten we zelfs af en toe een weekendje of weekje vrij plannen voor onszelf om even quality time voor ons gezin te hebben.

 

En toen? Toen kwam corona. Eerst was het nog een beetje een ver van ons bed show. Maar toen kwamen de maatregelen en de adviezen en de kleur codes om niet meer te reizen.

 

En daarna kwamen uiteraard ook de telefoontjes van mensen die het toch niet aandurfde om te reizen of dat van hun werk niet mocht.

 

En Zweden was toch het land waarvan ze allemaal dachten dat de doden langs de kant van de weg lagen. 😁

 

Dus toen werd het wel even een beetje spannend zeg maar. Want ja als je eigenlijk op een volle agenda rekent en ineens is die leeg dan is dat toch vrij vervelend. 😁

 

En toen bleef Zweden ook nog eens heel erg lang op code oranje staan dus dat was extra vervelend.

 

Het belangrijkste advies in onze ogen zou moeten zijn. Zorg dat je gewoon zo min mogelijk mensen tegen komt. Het is nu eenmaal zo dat corona overal is. Maar je raakt voornamelijk besmet als je andere mensen tegenkomt.

 

Maar we zijn hier niet om het over het beleid oid te hebben. Of over ik vind dit of we vinden dat. Een van de belangrijkste lessen die wij er weer uitgehaald hebben is dat je je niet druk moet maken over dingen waar je geen invloed op heb.

 

Want daar kun je nu eenmaal niets aan veranderen. Dingen waar je wel invloed op hebt daar mag je je wel een beetje druk om maken want die kun je namelijk wel veranderen.

 

En probeer altijd in mogelijkheden te denken. Denken over dingen die niet kunnen is niet zo moeilijk en het ontmoedigd ook. Dus ga op zoek en leg je focus op dingen die misschien wel kunnen.

 

Maar ik dwaal een beetje af. Want we hadden het over dankbaarheid.

 

Want toen corona nu eenmaal een feit was en de toekomst er eerlijk gezegd een beetje somber uit begon te zien. Kregen we een paar telefoontjes en berichtjes van mensen die we kennen en mensen die we minder goed kennen.

 

Sommige maakte spontaan een leuke fooi over als ondersteuning en weer andere kochten een soort van voucher. Die betaalde gewoon al een bepaald bedrag en als ze dan volgend jaar of een andere keer naar ons toe komen krijgen ze dat bedrag als korting. 1 iemand verplaatsen zijn vakantie naar volgend jaar en bood spontaan vanuit zichzelf om daar alvast een extra toelage voor te betalen en ga zo maar door. We kregen berichtjes dat mensen ons mee namen in hungebed enz enz.

 

Dat was allemaal zo bijzonder en zo uniek en daar zijn we dus zo ontzettend dankbaar voor.

En al zo terugkijkend is dat echt heel bijzonder vinden jullie ook niet?

 

En toen de zalm actie met Heivis en de Zalm sensatie. Wat begon als leuk idee om een stuk of 25 zalmen te verkopen liep uit op een geweldige actie.

 

Er werden er bijna 100 verkocht. Mensen kochten de zalmen voor zichzelf of gaven ze aan de genadebank zodat die ze weer aan minderbedeelde gezinnen kon uitdelen.

 

De lokale televisie en de krant besteedde er aandacht aan en ook het algemeen dagblad pakte het op. En ik werd zelfs gebeld voor een interview op radio 1.

 

Heivis besloot door alle reclame alle zalmen te sponsoren. En de zalm sensatie was druk met het roken van de zalmen. En later werd er door de gebroeders muijs en zonen nog een aantal zalmen gesponsord.

 

Maar ja die moesten natuurlijk ook nog opgehaald kunnen worden. En dat werd gedaan door Lub Hartog van de genadebank. Die vond dat wel mooi om te doen voor ons. Samen met een aantal vrijwilligers hebben ze die zalmen uitgedeeld en alles in goede banen geleid.

 

En dan natuurlijk al die mensen die een zalm besteld hebben wat geweldig. Daar zijn we dus echt dankbaar voor.

 

Ik kreeg een berichtje van bizzprint en die sponsorde spontaan 50 kalenders. Hoe gaaf is dat? (Ps er zijn er nog een paar te koop)

 

En gelukkig kwamen er ook nog een aantal gasten. De gasten die kwamen die wilde bewust op reis. Een aantal van die gasten had eigenlijk op een drukke camping of all in resort geboekt waar je wel heen mocht reizen maar vonden dat toch een beetje onverantwoord. Om in deze bijzondere tijd met zoveel mensen opeengepakt te zitten.

 

Die dachten we kunnen beter naar Zweden op vakantie want daar kunnen we allemaal leuke dingen doen zonder andere mensen tegen te komen. En als je geen andere mensen tegen komt dak word je dus ook niet besmet.

Als we hier met 50 mensen tegelijk op het strand zijn dan is het een hele drukke dag zeg maar.

En zo ongeveer al onze activiteiten spelen zich buiten af.

 

Dus dat was wel heel erg fijn.

 

 

En de hulpverlening kan gelukkig gewoon doorgaan aangezien er wel noodzakelijk gereisd mag worden. En hulpverlening valt daar gelukkig onder.

 

Gelukkig ging Zweden weer een poosje op geel en kwamen de boekingen weer binnen. En nu staat Zweden alweer een poosje op oranje maar ook nu blijven de boekingen redelijk binnen komen.

 

Al zijn het nu allemaal aanvragen voor hulpverlening. Het is nu eenmaal zo dat door alle corona perikelen er steeds meer mensen vast dreigen te lopen. De mentale uitdaging die al die maatregelen met zich meebrengen zijn voor veel mensen de druppel.

 

Dus zo terugkijkend was het toch wel een heel bijzonder jaar. Een jaar waarin we ook God dankbaar zijn. Want elke keer word er weer goed voor ons gezorgd. En nog belangrijker is de rust en vrede en het vertrouwen dat Hij ons geeft.

 

Voor niet gelovigen klinkt dat misschien een beetje raar. En dat snap ik hoor. En weer anderen snappen precies wat ik bedoel. ♥️

 

Het afgelopen jaar heeft ons ook wat inzichten gegeven. Ik denk dat alle landen een wijze les hebben geleerd. En dat is bezuinig niet op de zorg. Want alles wat bezuinigd is is nu al weer uitgegeven of verloren gegaan in deze crisis.

 

Maar ook hier telt de volgende regel. Maak je niet druk om dingen waar je geen invloed op hebt. Nu kunnen wij natuurlijk niet zoveel vergaderen aan het zorgbeleid.

 

Maar je kan wel wat veranderen aan je eigen zorgbeleid.

Investeer in je eigen gezondheid.

 

Daarover later meer. Want anders wordt dit wel een heel erg lang verhaal.

 

Ben je tot hier gekomen dan ben ik je dankbaar dat je zo’n lang stuk hebt kunnen lezen haha.

 

Wist je trouwens dat het heel goed is voor je om elke dag eens aan 5 dingen te denken waar je dankbaar voor bent ☺️🙂.

 

Liefdevolle groetjes,

 

Van ons allemaal.