DE KRACHT VAN WOORDEN.

DE KRACHT VAN WOORDEN.

Laten we het deze keer eens over woorden hebben. Want woorden zijn zowel een zegen als een vloek. En dan vooral over de kracht van woorden. Ikzelf denk dat het een van de krachtigste wapens zijn die wij bezitten. We kunnen er namelijk iemand ontzettend mee opbouwen maar het is nog veel makkelijker om er iemand ontzettend mee af te breken. En dat is nou het puntje waar we misschien eens een beetje over na moeten gaan denken.
Wat ik de afgelopen jaren bij mezelf ontdekt heb en wat ik meegemaakt heb in het werk in de jeugdzorg en met het werk wat we nu doen is dat woorden je echt kunnen breken of aan het twijvelen kunnen brengen. Hoe goed ze soms ook bedoeld zijn en uit liefde uitgesproken zijn kunnen ze precies het tegenovergestelde bereiken.

Laat ik eens bij mezelf beginnen: Op de middelbare school ging het niet zo goed met mij. Ik werd gepest en geslagen waardoor ik een beetje dreigde te ontsporen. Of het pesten nu echt pesten was dat weet ik natuurlijk niet maar voor mij voelde dat wel als pesten. De omgeving had dat niet in de gaten en dat is ook niet zo raar want gepeste kinderen kunnen ontzettend goed de schijn ophouden. Dat doen ze uit schaamte of omdat ze hun verhaal niet kwijt kunnen. Daardoor gingen mijn school prestatie een stuk naar beneden en de school had al niet zoveel uitdaging voor mij dus dat maakte het al wat lastiger. Om je wakker te schudden gaat dan een leerkracht en/of andere mensen om je heen zeggen dat ALS JE ZO DOORGAAT DAN KOMT ER NIETS VAN JE TERECHT. Als er iets vernietigend is voor iemand dan is het wel dit zinnetje. Zelf heb ik daar last van gehad. Maar heel veel mensen die ik de laatste jaren ben tegen gekomen ook. Hoe goed die woorden ook bedoeld zijn je bereikt er het tegenover gestelde mee. Het zijn woorden die diep binnen dringen en als je dan wat onderneemt en het word wat lastig dan komen die woorden boven drijven. En zo zijn er nog tal van woorden die bij een hoop mensen pijn kunnen doen. Opmerkingen over iemand zijn buikje of sproeten of rood haar over zijn of haar bril of dikke of dunne kont over de kleding die iemand draagt of de koers die iemand vaart of eerst maar zien en dan geloven of bewijs je eerst maar eens of dat kun je niet enz. Negatieve woorden hebben vaak een vernietigende uitwerking. En ook al zijn ze bedoeld als grapje voor degene die het hoort kan het helemaal geen grapje zijn.

Het is zelfs zo dat tegenover 1 negatief woord wel een stuk of 8 positieve woorden moeten staan. Als die woorden dan ook nog eens worden uitgesproken over jou door mensen die een bepaalde autoriteit over je hebben zoals leerkrachten, ouder, verzorgers oid dan komen ze extra hard aan. Misschien is het een mooi uitdaging voor jezelf om eens goed op te letten wat en hoe je dingen tegen je partner, kinderen, vrienden of andere mensen zegt. Bouw je er mensen mee op of breek je ze er mee af. Misschien is de volgende uitdaging nog wel interesanter welke woorden hebben jou pijn gedaan en hoe ga je er mee om?

Afgelopen zomer heb ik het boek gelezen dagboek van een drugsdode een verhaal over een jongen die zijn eigenwaarde kwijt was geraakt door dingen die tegen hem gezegd zijn. Het boek is een aanrader en je zal het lezen met een traan in je ogen. Want het verhaal van die jongen en van een aantal andere mensen die er in staan had ook jou of mijn verhaal kunnen zijn of dat van je kinderen kunnen wezen.

Een stoornis van annorexia kan al ontstaan door 1 iemand die zegt he je krijgt een buikje of he je hebt dikke billen. En wat is het nut om zoiets te zeggen. Soms hoor je gesprekken van ouders waar de kinderen bij staan. Oh mijn kinderen zijn zo druk of die van mij kan niet stil zitten (hebben meer kinderen last van trouwens hoor) Of die van mij luistert niet of dit of dat of zus of zo. En de kinderen die horen dat moet je jezelf voorstellen dat er andere mensen over jou praten en iets negatiefs zeggen waar jij gewoon bij staat. En dat dat dan ook nog de mensen zijn die op jouw voetstuk staan. Want als ouder ben je voor een kind alles je bent de allerliefste papa of mama je bent een superheld en dan horen ze dit over jou zeggen. Kun je je voorstellen wat dat met je kind doet?

Wat wij hier doen is zoveel mogelijk van die negatieve woorden verbreken. We gaan hier op zoek naar allemaal dingen die je wel kunt ipv niet kunt. We nemen je mee op sleeptouw en je gaat dingen doen die je anders nooit zou doen. Wij geloven namelijk dat als je iemand het vertrouwen geeft dat hij of zij iets kan diegene dat ook kan. En dat als je ergens voor gaat je moet luisteren naar de mensen die je steunen en niet naar degene die niet in je geloven. Want voor sommige mensen kun je het toch nooit goed doen. Je oude leven was niet goed en je nieuwe leven ook niet. Dus dat moet je een plek geven. En je zult merken dat als je in kleine stapjes erachter komt dat je meer kan dan je denkt dat je dat stap voor stap ook in je gewone leven kan gaan toepassen. Dat je negatieve gedachten over jezelf om kunnen draaien naar positieve gedachten. En daardoor je leven een andere draai kan geven.
Dat als je de bevestiging die je nodig hebt niet krijgt van degene die dat horen te geven er wel anderen zijn die je dat kunnen geven.

De wereld is hard geworden de laatste jaren. De invloed van preseteren en altijd maar meer en beter is voor een hoop mensen vernietigend. Dat levert zoveel stres op dat de een na de ander ziek word. (stress is trouwens een van de grootste ziekte veroorzakers die er is) 1 op de 7 mensen heeft last van burn-out verschijnselen. 1 miljoen mensen zitten aan de antidepresiva. En nog een hele grote groep hikt er tegenaan. En het heeft vaak veel te maken met de eigenwaarde die iemand heeft. En naar die eigenwaaarde moet diegene op zoek maar ook wij kunnen iemand het gevoel geven dat hij er toe doet.
Een schouderklopje een knuffel of gewoon eens zeggen ik ben trots op je. Of zeg gewoon eens dat je blij bent dat je diegene kent. Praat eens met je kind en zeg eens dat hij geweldig is en dat je trots op hem bent. Geef eens een tasje boodschappen aan je buren die het lastig heeft. Of als iemand een fout maakt zeg gewoon eens geeft niet. Of als je tijdens een roddelpraatje ergens op visite of bij de kapper hebt gehoord wat diegene wel niet allemaal verkeerd doet. Klop eens aan bij diegene en bied eens hulp aan. Want iemand afbreken is niet zo moeilijk. Het kleinste gebaar kan voor iemand zoites groots betekenen.

En voor de bijbel liefhebbers hieronder nog wat mooie bijbel citaten over dit onderwerp.

Zo is ook de tong maar een heel klein lichaamsdeel, maar met een grote invloed. Bedenk eens hoe klein het vlammetje is dat een heel bos in brand kan zetten! Je tong is net als dat vlammetje. Want met je tong kun je veel kwaad doen. Je tong kan je hele lichaam vergiftigen met het vergif dat ze spreekt. Ze heeft er veel invloed op hoe je leven er zal uitzien. Als je tong in brand gezet is door de hel, zet ze je hele leven in brand! (jacobus 3)

Een vriendelijk antwoord doet woede bedaren,krenkende woorden wakkeren toorn aan.(Spreuken 15:1)

Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.” (Spreuken 18:21)

Jullie hebben gehoord dat destijds tegen het volk is gezegd: ‘Pleeg geen moord. Wie moordt, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht.’ En ik zeg zelfs: ieder die in woede tegen zijn broeder of zuster tekeergaat, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht. Wie tegen hen ‘Nietsnut!’ zegt, zal zich moeten verantwoorden voor het Sanhedrin. Wie ‘Dwaas!’ zegt, zal voor het vuur van de Gehenna komen te staan.” (Matteüs 5:21, 22).

En er zijn er nog wel een paar hoor. Google maar eens op de kracht van woorden. Je zult versteld staan.