De piekeraar

Op mijn story van insta had ik de vraag gesteld. Bij welk team hoor jij? De dromer of de piekeraar.

58% Was team piekeraar en 42% was team dromer. Piekeren en dromen zijn 2 dingen die we doen. Het belangrijkste is is dat je er een balans tussen kan vinden. Altijd piekeren is niet goed en altijd alleen maar dromen is ook niet goed.

Het gevaar van teveel piekeren is dat je er teveel in word meegenomen. Het kan zomaar je nachtrust verstoren of het houd je de hele dag bezig waardoor je minder goed in je vel gaat zitten.

Hetzelfde telt voor dromen. Je kan heel enthousiast worden over de dingen waar je mee bezig bent of die je gaat doen of wilt gaan doen. Ook dan kan het je nachtrust verstoren en het je de hele dag bezig houden. Het voordeel van dromen is dat het je een positief gevoel geeft en het nadeel van piekeren is dat het je een negatief gevoel geeft.

Maar even terug naar piekeren. Want als je teveel piekert kan dat je behoorlijk in de weg zitten. Het kan je zelfs zo ver in de weg zitten dat het je dagelijkse leven bemoeilijkt. Maar er is gelukkig wel wat aan te doen.

Er zijn heel veel tips te vinden om het piekeren onder controle te krijgen. Ik zet er hieronder een paar voor je op een rijtje.

1. Schrijf ze op. Je gedachten uit je hoofd krijgen werkt erg goed als je ze opschrijft. En als je ze opgeschreven hebt kun je er eens goed over na denken en jezelf een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld: Hoe realistisch is hetgeen waar ik over pieker. Wanneer pieker ik hierover. En hoe komt het dat ik hierover pieker.

2. Veel mensen zijn druk bezig met niet piekeren dat ze zelfs daarover piekeren. Wat je zou kunnen doen is 1of een aantal pieker momenten in te stellen. Een periode waarin je jezelf toe staat om eens goed te piekeren.

3. Bewustwording. Als je een vast pieker moment hebt en je schrijft ze op dan word je bewust van hetgeen waar je over piekert. En nu kun je dus kijken wat je er aan kan doen. Probeer oplossend naar je pieker gedachtes te kijken. Doordat je met de oplossing bezig bent ben je helpend/positief bezig.

4. Zoek afleiding. Ga bewegen of ga sporten. Bewegen en sporten zorgen vaak voor een positief gevoel. Het maakt de gezonde stofjes vrij in je lichaam. En durf met sporten eens goed je grens te verleggen. Als je jezelf goed uitdaagt geeft dat positieve stress. En dat is weer heel gezond en opwekkend voor je.

5. Veel mensen worden onrustig van het nieuws of Social media oid. En dat is logisch want op het nieuws en in talkshows en kranten enz. Is vaak alleen maar slecht nieuws te vinden. Onbewust word je de hele dag bestookt met slecht nieuws. Vroeger had je bijvoorbeeld alleen een 18.00 en een 20.00 journaal. Maar tegenwoordig hebben we oneindig veel nieuws en herhalingen op tv en op de radio. Vergeet niet dat dat allemaal gemaakt is om je zo lang en vaak mogelijk voor de tv te hebben. Want dan lever je het meeste op voor de reclame advertenties. Dus zet je nieuws meldingen uit en als je toch nieuws wilt kijken doe dat zo weinig mogelijk. Aan het meeste nieuws kan jij niets veranderen.

6. Een tip die hier goed werkt bij onze gasten. Ga naar buiten en maak een mooie wandeling. En neem bewust eens een aantal foto’s van de dingen die je buiten opvallen. Als je bewust bezig gaat met het zoeken naar leuke foto’s verleg je je gedachten. En zo krijgt je pieker hoofd een beetje rust omdat de focus op wat anders ligt.

7. Praat er over. Deel je pieker gedachten met andere mensen. Deel het met je familie of vrienden. Mocht je dat spannend vinden of niet willen. Wij bieden een online coaching aan. Geen zware therapie oid maar een luisterend oor en dan kijken we samen naar hoe we je het beste kunnen ondersteunen. Wil je daar meer over weten stuur dan een berichtje naar: huizeroots@gmail.com

Groetjes uit Zweden.