Selfcare

Ik had gisteren op de verhaallijn een poll geplaatst met de vraag hoeveel mensen er elke dag een uurtje vrij konden maken voor zichzelf.

De uitslag was best schokkend maar verbaasde me niet. 54% van de mensen had namelijk niet elke dag 1 uurtje de tijd voor zichzelf.

1 uurtje per dag is 4% van je dag.

En dat terwijl het juist zo belangrijk is om elke dag even de tijd te nemen voor jezelf.
Dit onderstaand stuk kwam ik tegen met toch wel schokken de cijfers vind je ook niet?

“In een tijdspanne van amper vier jaar (2016-2020) is het aantal loontrekkenden en zelfstandigen dat langdurig arbeidsongeschikt is omwille van een burn-out of depressie met bijna 40% toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het Riziv vandaag bekendmaakt.

Op 31 december 2016 waren er 55 154 loontrekkenden en zelfstandigen langdurig arbeidsongeschikt (minstens één jaar) omwille van een depressie. Op 31 december 2020 was dat aantal opgelopen tot 78 330, ofwel een stijging met 42,02%. Voor burn-out bedroeg het aantal op 31 december 2016 25 098, op 31 december 2020 33 402, ofwel een stijging met 33,09%.

Depressie en burn-out komen vaker voor bij loontrekkenden (106 724) dan bij zelfstandigen (5008). De procentuele stijging is wel hoger bij zelfstandigen (+50,93%) dan bij loontrekkenden (+38,72%).

Filip Ceulemans”

Dat zijn me nogal stijgingen vind je ook niet?

Zou het misschien komen omdat we te druk zijn. Waardoor we dus geen of bijna geen tijd voor onszelf hebben?

Veel van onze gasten die we mogen ontvangen hebben hetzelfde probleem. Ze zijn voornamelijk heel erg vergeten om de tijd te nemen voor zichzelf.

Zoals jullie weten ben ik de afgelopen tijd bezig met elke morgen 5.5 km rennen en doe daarbij 100 pushups situps en squats. Als ik daarmee klaar ben lees ik een aantal bladzijden uit een interessant boek en denk ik na over allemaal leuke plannen.

Dit kost mij elke morgen 1.30 uur. Ik sta om 5.00 op en de kids moeten rond 6.30 wakker gemaakt worden.

Wat ik vooral merk is dat als je s ochtend begint met bewegen. En dat kan ook gewoon een minuut of 10/15 zijn hoor en je leest daarna wat en je neemt ook even de tijd om dat in te laten werken.
Je je dag met veel meer energie en een veel positievere kijk begint.

Je hebt je lichaam en geest als het ware even voorverwarmd op een mooie nieuwe dag.
Tijd is zo ondertussen het meest kostbare geworden wat we hebben. Dus ik zou zeggen geef jezelf een gigantisch kostbaar cadeau door jezelf 1 uurtje per dag te gunnen.

Het zal in het begin net als bij mij even wennen zijn maar geloof me het is de moeite waard.

Dat uurtje kan naar mijn idee een groot verschil maken in je leven. Want het kan namelijk ook zo maar zijn dat als je dat uurtje niet pakt.
Je lichaam en geest zelf een keertje gaan zeggen we hebben rust en tijd nodig. En dan heb je kans dat je veel meer uurtjes vrij moet maken om voor jezelf te zorgen.

En ik zou zeggen gebruik die tijd vooral ook om dingen te doen die energie geven. Een mooi boek over persoonlijke ontwikkeling oud geeft altijd mooie inzichten. En als je gaat lopen of rennen oid. Misschien is een audio book dan wel wat voor je. Gewoon om eens wat frisse ideeën in je hoofd te stoppen.

Net als nu je in het voorjaar eens lekker alle ramen open gooit voor lekkere frisse lucht in huis. Zo kan dat uurtje voor lekkere frisse lucht in je hoofd zorgen.

Ik zou zeggen veel succes er mee.

En mocht je leuke ervaringen hebben of wat vragen stel ze gerust we beantwoorden ze allemaal.