Waar ga je wonen?

Als je wil emigreren naar een ander land dan moet je natuurlijk een plek hebben om te wonen.

Maar wat ga je dan wonen? We waren in 2014 voor het eerst in Zweden in het zuiden op een hele leuke camping. Helemaal back to basic. En bij binnenkomst meteen verliefd op het land.

Het grappige is is dat wij voor 2014 nog nooit over Zweden hadden nagedacht om op vakantie te gaan. Laat staan emigreren dat was nog niet in ons opgekomen. We waren met onze kinderen nog niet verder geweest naar Lommel (België) met de auto dus op reis naar Zweden was wel wat nieuws voor ons.

Voordat we naar Zweden op vakantie gingen wilden we er eigenlijk al wonen. Er was een mooi plan in ons hart gelegd en dat moest gebeuren in Zweden. Vraag ons niet waarom dat op dat moment zo was. Maar God zit vol verrassingen.

Dus bij thuiskomst natuurlijk alle sites afzoeken waar huizen op te koop staan. En tegelijkertijd eigenlijk geen idee hebben waar je allemaal op moet letten.

We zaten vooral in het zuiden te kijken want dat was allemaal op ongeveer 1000 km rijden. En dat zou een mooi stukje zijn wat mensen wel willen rijden dachten wij.

Januari 2015 gingen we al ergens kijken maar dat ging helaas niet door. En in de zomer van 2015 gingen we weer op vakantie. Tijdens deze vakantie viel Edina uit een boom van 7 meter hoog en die was even buiten westen en ze kon haar benen op dat moment niet bewegen. En daarna wist ze niet meer wat er gebeurd was.

Dus wij scheurden zo hard als we konden naar het ziekenhuis in Växjö. We werden daar goed ontvangen en Edina werd helemaal onderzocht. Gelukkig was er ket ernstigs aan de hand en bleef ze voor de zekerheid een nachtje. Het bijzondere was dat als we wilde wij met zijn allen mochten blijven slapen.

Maar omdat we Grazzie ook mee hadden leek het ons beter dat Mayke bleef slapen en ik de rest van de kinderen weer mee naar de tent nam. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis kwam Mayke in gesprek met een zuster en uiteraard kwamen de emigratie plannen ter sprake.

De zuster zei dat het hier in de regio wel wat vaker regende en dat ook de winters hier niet altijd even mooi en streng zijn.

Daar hadden we eigenlijk nog geeneens bij stil gestaan. Want wij wilden eigenlijk ook wel een ander klimaat. Dus gingen we op uw op zoek.

November 2015 we hebben een leuk huis op het oog. Ergens in varmland. We gingen daar kijken en hebben daar hele lieve mensen ontmoet. (Daar schrijf ik nog wel een keer een leuk blog over want anders word dit verhaal wel heel erg lang. Maar Corrie en Floor boeven we zijn Julie nog steeds dankbaar🥰)

Dat huis leek ons wel wat. En ondertussen waren we ook al zo serieus dat we een emigratie adviseur hadden ingeschakeld en die hielp ook met de aankoop van het huis. Iemand die de weg al weet om te bewandelen is wel erg handig in zo’n proces.

Dus alles ingediend en het zag er naar uit dat het ging lukken. Dus zo rond december 2015 vertelden we maar vast raam iedereen dat we gingen emigreren en als het goed is zo rond eind januari/februari 2016.

Onze emigratie plannen werden werkelijkheid en dat schreeuw je natuurlijk van de daken van enthousiasme. En onze plannen waren natuurlijk best wel bijzonder en een hoop mensen hadden er toch wel wat vraagtekens bij. En dat snappen wij want wie gaat er nu in vredesnaam mensen met verschillende problematieken zoals verslaving depressie enz bij je kinderen in huis laten. Maar dat even terzijde.

Het huis ging toch niet door. En dat was natuurlijk wel even balen want wij zaten met ons hoofd natuurlijk al in Zweden. Maar ja soms moet je gewoon even wat klappen incasseren tot 8 tellen en weer opstaan.

Aan iedereen vertellen dat het toch niet door ging was niet zo leuk. Maar een beetje tegenslag maakt je sterker. Mits je je niet uit het veld laat slaan.

Dus vol goede moed op zoek naar een nieuw huis. En ik kan je vertellen we hebben echt urenlang gekeken. Soms wel tot 1.30 in de nacht. Als je een drive heb dan heb je een drive en dan ben je niet te stoppen. Bij deze meteen de tip. Zoek je drive en je gaat als een speer. 👊

Eind april we zagen een leuk huisje in rombohöjden een klein plaatsje vlak bij Hällefors en we keken wat er inde omgeving was. We ontdekte een camping beheerd door Nederlanders. Mayke stuurde een berichtje om wat meer info te vragen. Het huisje bleek niet zo geschikt te zijn maar we hadden geluk. Ze hadden zelf nog een huis leeg staan en dat konden wij wel huren als we dat wilde.

Nou zo gezegd zo gedaan. In de mei vakantie onze spullen gepakt om eens een kijkje te nemen bij dat huis. Het was een groot huis en dat past dus perfect bij onze plannen. Van de omgeving wisten we eigenlijk helemaal niets. Ja we wisten waar de school zat en de winkel maar daar hield het wel mee op.

Na 1 weekje op deze plek te zijn geweest hebben we meteen de knoop doorgehakt. We gaan emigreren en wel zo snel mogelijk want dan kunnen we ook meteen de zomer mee pakken.We

Kwamen geloof ik half mei terug van deze week en onze emigratie datum zette we vast op 16 juni. Dat was dus een kleine maand om alles te regelen.

Om te gaan emigreren naar een plek waar we welgeteld 1 week zijn geweest. Zonder ook maar een klein beetje een idee te hebben wat er allemaal te doen is. Hoe het er voor de rest aan toe gaat. Enz.

Maar ja een avontuur is natuurlijk pas een avontuur als je niet alles zeker weet.

En als je ons al een tijdje volgt dan weet je dat het allemaal best wel leuk heeft uitgepakt.

Het avontuur is begonnen

Groetjes wij gaan zometeen lekke ronde sauna op het eiland en genieten van de keus die we gemaakt hebben om onze droom te gaan volgen.

Hoe is het met jou? Droom jij nog wel eens?